Kata Kerja Aktif Transitif

Posted on

Kata Kerja Aktif Transitif. Saya telah menjawab surat itu. Merupakan suatu kata kerja yang memberikan sebuah tindakan terhadap objeknya.

Ragam dan susunan ayat Ayat Aktif Tak Transitif
Ragam dan susunan ayat Ayat Aktif Tak Transitif from lm202077.blogspot.com

Contoh kata kerja tak transitif berpelengkap adalah seperti berikut:. Beberapa contoh daripada komuniti kami · 10000. Kata kerja transitif boleh dibahagikan kepada dua jenis:

A) Masak B) Dimasak C) Memasak D) Memasakkan 3) Pilih Ayat Aktif Transitif Yang Betul A) Umar Rayyan Sedang Mencuci Kereta.

Me + buat = membuat (ibu membuat kue di dapur). Check more flip ebooks related to nota ringkas kata kerja aktif transitif tahun 2 of cikpuan ilah ohsem. Kata kerja dalam ayat 1 hingga 5 ialah contoh kata kerja transitif aktif.

Oleh Dosen Pendidikan 2 Diposting Pada 11/12/2021.

Tami sedang mendengar musik klasik.; Kata kerja transitif dengan dua objek subjek predikat kata kerja transitif objek tepat objek sipi kak siti membelikan saya buku itu. Ayat aktif tak transitif ialah ayat yang mengandungi kata kerja tak transitif, iaitu kata kerja yang tidak diikuti oleh objek.

Kalimat Aktif Transitif Adalah Kalimat Yang Predikatnya Harus Disandingkan Dengan Objek.

Me + cuci = mencuci (adik mencuci sepedanya yang sangat kotor). Kata kerja tak transitif penggunaan: • aqilah menyiram pokok bunga.

Kata Kerja Transitif Ialah Kata Kerja Yang Diikuti Oleh Objek Yang Terdiri Daripada Frasa Nama Untuk Melengkapkan Maksudnya.

Kata kerja transitif add to my workbooks (0) download file pdf embed in my website or blog Berikut adalah beberapa contoh kata kerja aktif dan kata kerja pasif. Contoh kata kerja tak transitif berpelengkap adalah seperti berikut:.

Kakak Mengepel Lantai Setiap Pagi.

Dalam bahasa indonesia, verba (kata kerja) transitif terdiri dari verba atau kata kerja berimbuhan sebagai berikut: Kalimat aktif adalah kalimat yang subjeknya melakukan suatu pekerjaan atau tindakan. Adapun yang dimaksud verba transitif adalah verba yang penggunaannya harus didampingi dengan objek suatu kalimat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.